Előadók

Fogarasiné Pusztai Virág
Mentálhigiénés szakember, a program ötletgazdája és koordinátora

25 éve vagyok házas, hat gyermek édesanyja. Papíron okleveles kertészmérnök, de mivel már két gyermekkel diplomáztam, és utána születtek sorban a többiek, ezért hosszú évekig otthon voltam. Közben önkéntesként hitoktattam, és Családi Életre Nevelés órákat tartottam több iskolában osztályfőnöki órák keretében.

Most, hogy a gyerekek kifelé repülnek, 3 éve belevágtam a Károli Gáspár Református Egyetem mentálhigiénés képzésébe. Nekem ez egy szemléletmód váltást adott. A Kamaszokra hangolódó mentálhigiénés projekt a diploma munkám volt. A motivációmat az adta, hogy de jó lett volna, hogy már az első gyerekemnél is elhiggyem, hogy nem rontottam el és 'elég jó' szülő vagyok. A belefektetett szeretet, a rájuk fordított minőségi idő kamaszkorban nem vész el, csak átalakul, és huszonéves korára visszatér egy csodálatos, érett felnőtt formájában! Ezért jó egy megtartó csoport, ahol átélhetjük, hogy nem vagyunk egyedül a problémáinkkal. Sőt praktikus ötleteket, megerősítő gondolatokat, használható kommunikációs technikákat is tanulhatunk.

Jancsók Péter
Szociológus

Szociológusként az életünkben történő változások társadalmi hatásait vizsgálom, legtöbb tapasztalatom az ifjúság, vallás és a fenntarthatósági területeken szereztem. Feleségemmel közösen kamaszokból álló hittancsoportot vezetünk a plébániánkon. Fontos számomra, hogy kövessen azokat a digitális folyamatokat, melyek körülvesznek bennünket.

A kurzus során célom, hogy a szülőknek segítséget adjak abban, hogy lehet a digitális szakadékot áthidalni és ezáltal a kamaszokkal való kapcsolatot javítani, az esetleges megnemértéseket feloldani.

András-Simkó Zsófia
Pszichológus

Végzettségemet tekintve pszichológus vagyok. Munkába állásomkor autista gyermekekkel, fiatalokkal és családjaikkal foglalkoztam, majd iskolapszichológusként dolgoztam budapesti középiskolákban, kamaszokkal. Családterápiát tanultam, hogy jobban megértsem ennek a mindannyiunkat meghatározó közösségnek, “rendszernek” a működését - ahol bármely apró változás a részletekben az "egész" változásához is vezet. Így hiszem, hogy a kis változások is eredményre vezetnek, és a családban akár már egy fecske is csinálhat nyarat.

A kurzus során velem a kamaszkorról, a kamaszokkal való kommunikációról, a családi mintákról lesz alkalmuk beszélgetni. Remélhetőleg eközben mindannyian közelebb kerülünk önmagunkhoz és a kamasz gyermekünkhöz egyaránt.

Kőszegi Ágnes
Mentálhigiénés szakember

Kőszegi Ágnes vagyok, és bár nem ma volt, mégis élénken emlékszem saját kamaszkorom nehézségeire. Ezek a nehézségek formáltak, és hálás vagyok minden felnőtt segítségért, amit kaptam. Elhatároztam, hogy tanulok a szülők és kamaszok közti kommunikációról és ennek közvetítéséről is.

Mentálhigiénés szakemberként dolgozhattam egészségügyi szakközép iskola tanulóival, akik által jobban megismerhettem a mai fiatalok nehezségeit és segíthettem őket konfliktus kezelési készsegek elsajátításában.


Várom, hogy szülői és nagyszülői tapasztalataimmal segítsem a tanfolyamot végzőket. Hitvallásom, hogy nincs helyrehozhatatlan, rossz kapcsolat, és a rogersi személyközpontú pszichológia segítségével szeretném megmutatni az utat egymáshoz.

Dr. Fogarasi András
Gyermekgyógyász, gyermekneurológus és gyógypedagógus

27 éve dolgozom a Bethesda Gyermekkórházban, itt lettem gyermekgyógyász, majd gyermekneurológus.

A Neurológiai osztályt vezetve számos kamaszkorú gyermekkel is találkozom, akik a legkülönbözőbb organikus és pszichoszomatikus tünetegyüttesekkel érkeznek hozzánk.


A feleségem által koordinált Kamaszokra hangoló programban a kamaszkori változások mellett a leggyakoribb neuropszichiátriai kórképekről és azok kihívásairól beszélgethetünk a résztvevőkkel.